TOREK, 18. 4. 2023 – DAN OBLIKOVALCEV

Prispevki s posameznega dne bodo z enodnevnim zamikom predvajani na TV Maribor v informativni oddaji ob 18.00, zvečer pa tudi na njihovi Fb strani in na MMC.

PROGRAM:

12.00 – 13.00

Ogled filmskih produkcij in animacij dijakov SŠOM ter kandidatov natečaja FOMB

13.00 – 16.00

Glasbeni vložek: ZALA SPORIŠ

13.15: Gost se predstavi: ARNE HODALIČ

Glasbeni vložek: JANA LESIČNIK

13.55: Gost se predstavi: KATJA ŠKORJANC

14.45: Gost se predstavi: BOJANA KOVAČIČ ZEMLJIČ

Glasbeni vložek: NIKA JANŽEKOVIČ LORENČIČ

15.20: Gost se predstavi: SUZANA RENGEO

Nagrajenci natečaja (kategorije modna ilustracija, promocijski in darilni izdelki ter strip)

MODERATORKI: Zala Sporiš in Lijana Krajnc

Odprtje razstav: 17.00 Sodni stolp, 17.45 GT22

***************************************************************************************************

GOSTI

Arne Hodalič

Arne Hodalič je fotoreporter, novinar, potapljač, jamar in fotourednik revije National Geographic Slovenija, predvsem pa zavzet kronist najrazličnejših družbenokritičnih tem. Svojo fotografsko pot je začel približno trideset let nazaj in kot fotograf prepotoval že več kot 80 držav sveta. Bil je član in organizator številnih ekspedicij (Nova Gvineja, Sudan, Kitajska, Oman, jadranje po otočjih jugovzhodne Azije …). Sodeluje s pomembnimi slovenskimi, evropskimi in svetovnimi revijami, kjer objavlja svoje reportaže (National Geographic, Figaro Magazine, GEO, Paris Match, Cosmopolitan, Stern, Liberation, Die Zeit in druge). Je avtor več fotografskih knjig in priročnikov za fotografijo. Danes predava fotografijo in fotoreportažo na dveh fakultetah – na FDV (Fakulteti za družbene vede) in na Univerzi UNG v Novi Gorici, kjer predava fotografijo na mednarodnem programu.

****************************************************************************************************

Katja Škorjanc

Umetnica Katja Škorjanc, ki deluje pod umetniškim imenom Katie Shock je digitalna ilustratorka, grafična oblikovalka in ena izmed prvih slovenskih ustvarjalcev NFT umetnin. Po končanem študiju, ki ji je prinesel naziv profesorice likovne umetnosti, se je podala v svet digitalnega dizajna. V slovenskem okolju se ukvarja s kopico umetniških projektov. Med drugim je bila ena izmed organizatorjev prvega NFT-glasbenega festivala v Sloveniji, kot avtorica prve razprodane serije se je predstavila javnosti tudi v oddaji Preverjeno!, na RTV in N1. Umetnost jo spremlja že od malih nog, tako tradicionalna (oljne tehnike, akril) kot moderna (digitalna, ilustracije z uporabo grafičnih tablic). Zanimajo jo predvsem moderni mediji, ki jih prinaša vedno večji tehnološki napredek, kar vključuje tudi integracijo umetne inteligence v digitalnem slikanju. Trenutno igra vlogo konceptualne ilustratorke v podjetju Outfit7.

****************************************************************************************************

Suzana Rengeo

Suzana Rengeo, diplomirana  inženirka konstrukcije in modeliranja oblačil, si je svojo kariero utirala po različnih poteh in na različnih področjih. Kot modelarka in modna oblikovalka je izdelovala otroška oblačila Clar in športna oblačila Nes. Delovala je tudi kot samostojna podjetnica pod svojo lastno blagovno znamko Clothes With Style ter svoje kreacije predstavljala na različnih modnih revijah. Modne revije je prirejala sama in v sodelovanju z različnimi modnimi oblikovalci. Predvsem lahko izpostavi Paris la Nuit v Ljubljani, Mesec mode v muzeju – podobe petdesetih v Pokrajinskem muzeju Maribor in modno revijo, ki jo je priredila v sodelovanju s Hudo kavo v Poštni ulici v Mariboru. Od leta 2012 je kot vodja moške krojaške delavnice in občasno kot kostumografka zaposlena v SNG Maribor. Njena kostumografska dela smo lahko videli v večjih predstavah, kot so opera Jevgenij Onjegin, Garderober, Guliverjeva popotovanja, ki je njena najljubša predstava, in druge.

****************************************************************************************************

Bojana Kovačič Zemljič

Bojana Kovačič Zemljič (1975), članica Društva oblikovalcev Slovenije, je oblikovalka avtorskega nakita blagovne znamke E2RD, katere ključna koda je originalnost in boemsko-elegantna drža. Pri svojem delu obožuje kreativne eksperimente in uporniško delovanje zunaj modnega in trendovskega koledarja – ne ustvarja sezonskih kolekcij, temveč zagovarja počasno in trajnostno osveščeno modo, poudarjeno z osebnim slogom. 

Bojana Kovačič Zemljič pod blagovno znamko E2RD uspešno ustvarja že več kot 15 let. Oblikovalka sodeluje z mnogimi posamezniki in institucijami doma ter po svetu, njeni zadnji referenci iz leta 2022 pa sta predstavitev zlate linije E2RD GoLD na Expu v Dubaju in kreativno vodenje znanstveno-raziskovalnega projekta Svilogojstvo in svilarstvo, kjer pod mentorstvom inštituta ISS_RLB in certifikata »Svila, pridelana v Sloveniji« razvija unikaten svilen nakit iz niti surovih kokonov. 

****************************************************************************************************

UTRINKI

VIDEO PRISPEVEK: dan oblikovalcev.mp4

Mentorja: Jolanda Obronek, Rene Naglič 

Novinarji: Nina Savić, Tomaž Klauž, Monja Žunkovič, Alja Uršnik 

Snemalca: Sara Bedrač, Mai Lončar 

Montaža: Mai Lončar, Rene Naglič 

FOTOGRAFIJE:

Avtorji fotografij: Katja Golob, Klara Forštnerič, Luka Perkovič, Maja Karčovnik, Maruša Krajnc, Natalia Ciglar, Pascal Gomilšak, Patrik Krojsl Golob, Tim Cic, Aljaž Hojnik