SREDA, 19. 4. 2023 – DAN FRIZERJEV

Prispevki s posameznega dne bodo z enodnevnim zamikom predvajani na TV Maribor v informativni oddaji ob 18.00, zvečer pa tudi na njihovi Fb strani in na MMC.

12.00 – 16.00

Program:

12.00: tekmovanje  A STAR IS BORN – predstavitev pričesk, predstavitev tekmovalcev,  glasovanje

Glasbena točka: Gal Rimele, Nuša Sirk, Urban Piškur, Filip Vraničar, Luka Perkovič

12.35: Natečaj PRIČESKA  – predstavitev, podelitev nagrad

12.50: Predstavitev 4. letnikov FT – POSLIKAVA OBRAZA, DEKOLTEJA in  PRIČESKA

13.20: Razglasitev rezultatov tekmovanja A STAR IS BORN

Glasbena točka: Karin Gosak

13.55: MATEJA SKOČIR, make up artistka

Glasbena točka: Nuša Sirk

15.00: DANIJELA CEHTL  in SMILJAN ŠKARICA

MODERATORKA: Petra Arnejčič Munda 

****************************************************************************************************

GOSTI

Mateja Skočir

Sem vizažistka z več kot 17-letnimi izkušnjami na področju ličenja, v svetovanju iz dekorativne kozmetike in nege obraza. Delala sem kot promotorka in lepotna svetovalka za dekorativno kozmetiko in bila hkrati uradna vizažistka za kozmetiko Manhattan. Svoje osnovno znanje sem nadgradila z različnimi tehnikami in slogi ličenja (od filmske maske, poročnega ličenja, do modnih revij, snemanje videospotov, reklam …). Leta 2016 sem osvojila prvo mesto za najboljši fantazijski make up na Sejmu kozmetike in lepote Love Beauty v Ljubljani. V poletnem času sodelujem z ekipo Mateje Naberšnik na Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina, kjer ustvarjamo grozljive poslikave – »zombije«. Sama najraje ustvarjam poslikave s SFX-učinki. Za različne revije (Beauty Forum, najstniška revija Cool, Magazin itd.) sem pisala članke o ličenju. Sama organiziram tudi delavnice o ličenju.

Menim, da ličenje dopolni naravno lepoto. Moj cilj je ustvariti make up, ki se bo ujemal s strankinim značajem.

*****************************************************************************************************

Danijela Cehtl

Danijela/Neli, inštruktorica koloristka blagovne znamke Glynt

Frizerka sem že 22 let. Po končani srednji šoli sem najprej delala v Mariboru, nato pa me je pot zanesla v Ljubljano, kjer sem se zaposlila v Mič Stylingu. Po vrnitvi v Maribor sem postala članica ekipe Frizerstva Škarica, hkrati pa za blagovni znamko Glynt pripravljam seminarje. Svoje znanje rada predajam bodočim frizerjem. 

*****************************************************************************************************

Smiljan Škarica

Predsednik sekcije frizerjev pri OZS

Distributer Glynt Slovenija 

Kreativni vodja Frizerstva Škarica

Svojo karierno pot sem začel v osnovni šoli, kjer sem pri 14 letih prvič ostrigel prijatelja kar v svoji sobi doma, nato nadaljeval z delom v salonu svoje mame Frizerstvo Majda v Gornji Radgoni, kjer sem se naučil temeljev friziranja, nato v salonu R&A pri gospodu Krznariču v Mariboru, kjer sem se naučil discipline, zatem me je pot zanesla v Zagreb, kjer sem delal pri znanem zagrebškem stilistu Amirju v salonu Mona Lisa International, nato sem odšel v Ljubljano k stilistom v salonih Mič Styling, kjer sem se naučil dela na tako imenovanem »session frizerstvu«, saj sem delal za večino naslovnic slovenskih modnih revij. Tam sem ostal dve leti, se poslovil svojo pot nadaljeval v lastnem salonu v Frizerstvu Škarica v Mariboru na Ulici talcev 1. Na izbiro poklica je vplival predvsem moj čut za estetiko, od nekdaj sem bil navdušen nad umetnostjo, skulpturami, slikarstvom in vsem, kar je povezano z oblikovanjem.

Naša filozofija je »Forma sledi funkciji«. Srečen sem, ko na ulici vidim srečne obraze, ki se mi od daleč nasmehnejo in pozdravijo. To mi pomeni največ, ko lahko nekomu polepšaš mesec samo s parom škarij.

Dobrega frizerja od slabega loči občutek za ljudi. Ne gre za pričesko, ampak za komunikacijo in retoriko. Dober frizer mora znati poslušati, saj je to prvo in ključno pravilo, znati mora brati med vrsticami, prepoznati mora žensko, ki je samozavestna, inteligentna in ji je pričeska samo pripomoček, preko katerega zrcali različne aspekte svoje osebnosti. Dober frizer se posveti vsaki osebi kot individuumu, ni vezan na trenutne trende, kar pa ne pomeni, da jih ne spremlja.

*****************************************************************************************************

UTRINKI

Avtorji fotografij: Gal Vrbnjak, Karin Gosak, Katja Golob, Klara Forštnerič, Lana Kozar, Luka Perkovič, Maja Karčovnik, Maruša Krajnc, Natalia Ciglar, Pascal Gomilšak, Patrik Krojsl Golob, Tim Cic, Aljaž Hojnik